Højtider & vore traditioner

 

I Stenurten følger vi årets traditioner, fordi vi gerne vil lære børnene lidt om den historiske baggrund for de højtidsfester vi holder i Danmark. Det er primært i børnehaven vi italesætter nedenstående. 

 

Julen:

I december taler vi om julen og hvorfor vi fejrer jul i Danmark, vi taler om Juleevangeliet og det der hører til. Vi taler om Jesus og at det er hans fødselsdag i julen. Måske vi også taler om dem, der ikke fejrer jul og hvorfor.

 

Fastelavn:

Vi holder fastelavn og slår katten af tønden i institutionen. I den forbindelse skaber vi sammenhæng og mening med det vi gør, ved at tale med og fortælle børnene om hvorfor vi holder fastelavn og hvordan traditionen er opstået. Vi fortæller at det hedder at "slå katten af tønden" fordi der i gamle dage var en rigtig levende kat i tønden, der var et symbol på ondskab og derfor skulle slås ihjel - vi taler om at det ikke er i orden og at det er dyre-plageri og at man skal være gode ved alle levende væsener.

 

Påsken:

Ved påske taler vi om Jesu død og hele historien omkring de forskellige dage i påsken, vi taler om hvordan Jesus blev korsfæstet og genopstod. Vi taler om hvorfor han blev korsfæstet og hvad det var for evner han havde.

 

Sankt Hans:

Til Sankt Hans laver vi Sankt Hans bål i Stenurten og i Tranemosen.

 

Vi laver en heksefigur, som vi brænder på bålet og taler om hvordan og hvorfor vi holder Sankt Hans. Vi taler om, at i gamle dage var præsterne bange for de kloge kvinder der vidste mange ting om urter og hvordan man brugte urter som medicin. Derfor mente man de var hekse og man brændte dem på bålet.

 

Vi taler om at man ikke må slå andre mennesker ihjel og at man skal være gode ved hinanden.

 

Egne traditioner

 

I forbindelse med CopenhagenMarathon i maj, løber vi MiniMarathon rundt om den ene af søerne. Vi løber i hold og har sejrscermoni med medaljeoverrækkelse. 

 

Vi holder sensommerfest med vores berømte kagekonkurrence blandt forældrene.

 

I oktober afholder vi stafetløb rundt om huset, hvor det vindende hold vinder retten til vores vandrepokal i et helt år. Idéen hertil udspringer sig af Skolernes motionsdag, dagen inden efterårsferien. 

 

I november afholder vi 'Bag for en sag', hvor vi sælger kager til fordel for Børns Vilkår.

 

Anden torsdag i december holder vi Lucia-julefest for hele huset med hvad dertil hører af æbelskiver og gløgg.